IR-es vagyok, mit egyek?
Segítség!!!!!
Az előző blogbejegyzésem témája az inzulin-rezisztencia (IR), mint betegség bemutatása szerepelt, most ezt a gondolatmenetet folytatnám, és írnék néhány nagyon fontos tényezőről, ami nélkül nem működik a diéta.
Az inzulinszintre legnagyobb mértékben a szénhidrátok (CH) vannak hatással, ezért ezek kulcsfontosságú szerepet töltenek be minden IR-es beteg étrendjében, ha Te is IR-es vagy, akkor a most figyelj, mert FONTOS dolgokat tudhatsz meg!
A diétádban meghatározott mennyiségű szénhidrátot lehet, sőt kell elfogyasztanod. Általában 160g CH bevitelét javasolják első körben az orvosok, dietetikusok. Naponta 5-6 étkezés az optimális meghatározott CH adagokkal.
160g szénhidrát tartalmú diétában az étkezések CH elosztása a következő:
napi 5 étkezés |
napi 6 étkezés |
reggeli 30g |
30g |
tízórai 15g |
15g |
ebéd 55g |
50g |
uzsonna 15g |
15g |
vacsora 45g |
40g |
pótvacsora - |
10g |
Az sem mindegy, hogy milyen típusú szénhidrátokat eszel egyes étkezésekre. Ez az inzulinszint beállításának titka. A felszívódás sebessége alapján 2 csoportra osztjuk a szénhidrátokat: lassú és gyors.
Nézzük, hogy melyik miben található!
Lassú felszívódású szénhidrátok:
Ezekből lehet gyakrabban és többet fogyasztanod, minden étkezésed részét képezzék, kedvezőbb hatással vannak a vércukor-, és inzulinszintedre.
Lassú szénhidrátot tartalmaznak:
Gyors felszívódású szénhidrátok:
Hirtelen megemelik a vércukor-, és inzulinszintedet, tehát ezek hatása kedvezőtlenebb, ritkábban és kevesebbet lehet ezekből fogyasztanod!
Gyors szénhidrátot tartalmaznak:
Az sem mindegy, hogy mikor melyik típusú szénhidrátot fogyasztod!
Szintén kiemelkedő fontosságú része az étrendednek:
reggeli |
lassú CH 100%-ban |
tízórai |
lassú CH 50%, gyors CH 50% |
ebéd |
lassú CH 80%, gyors CH 20% |
uzsonna |
gyors CH 100% |
vacsora |
lassú CH 80%, gyors CH 20% |
pótvacsora |
lassú CH 100%-ban |
Sokan annyira tartanak a gyors szénhidrátoktól, hogy helytelenül teljesen kiiktatják az étrendjükből, ezáltal eleshetnek fontos vitamin, ásványi anyag forrásoktól. Kell a gyors szénhidrát is, csak arra kell figyelned, hogy mikor és mennyit eszel ilyen ételekből, italokból!
Tisztázzuk a „tejes” dolgokat!
A tej, tejtermék ugye gyors szénhidrát forrás. Reggelire tilos fogyasztanod ezekből, de van egy kivétel, a sajt! Bátran gazdagíthatod a reggelidet sajttal, ha lehet akkor az alacsonyabb zsírtartalmú, light változatokat részesítsd előnyben!
Tízóraitól viszont már az étrendedbe illesztheted a joghurtot, kefirt, túrót, tejet is, persze a mennyiségre nagyon figyelve.
Jelentéktelen szénhidráttartalommal bírnak a húsok, húskészítmények, tojás, zsírok, olajok, ezért ezek szabaddabban fogyaszthatók, feltéve ha normál testtömegű IR-esről beszélünk és nincs egészségügyi ellenjavallata.
Tudom, nem egyszerű ez a diéta, de odafigyeléssel pár hét alatt bele lehet jönni az újfajta életmódba.
Ha többet szeretnél megtudni erről az étrendről, vagy egyéb táplálkozási kérdésekben bizonytalan vagy, akkor keress fel és segítek neked!
Inzulinrezisztencia (IR), az alattomos
Igen, egy alattomos betegség! Nincsenek egyértelmű tünetei, ami orvoshoz vinné a betegeket, pedig minél korábban felfedezik a betegséget, annál hatékonyabban lehet kezelni.
Nálad beigazolódott az IR?
Ne ijedj meg, van segítség!
Mit is kell tudni az IR-ről?
A vércukorszintünk szabályozásában kiemelkedő szerepet tölt be az inzulin, ami egy hormon. A feladata a glükóz (vércukor) sejtbe juttatásának segítése. IR esetén a sejtek „éheznek”, mivel a sejtek felszínén lévő inzulin-receptorokhoz az inzulin gyengébben, vagy esetleg egyáltalán nem tud kapcsolódni, így a glükóz nem jut be a sejtekbe. Ennek oka általában a hibásan létrejött receptorokban rejtőzik, és ami miatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtekbe a cukor bekerülhessen.
Nagyon gyakori jelenségről beszélhetünk, egyes becslések szerint több embert érintő betegségről van szó, mint cukorbetegség esetén, beleértve azt a hatalmas számú nem diagnosztizált beteget is.
Miért nem derül ki hamarabb az IR?
Egyrészt azért, mert nincsenek jellegzetes tünetek, másrészt pedig a szűk spektrumú laborvizsgálatok miatt. A háziorvos által elküldött rutin „nagylabor” nem vizsgálja az inzulinszintet, csak a vércukor szintet. IR-ben a vércukorszint teljesen normális, míg a háttérben ott lapul a magas inzulinszint. Ha ez a vizsgálat is része lenne a rutin laborvizsgálatoknak, akkor hatékonyabban gyógyíthatnánk e betegséget, és megakadályozhatnánk, hogy átcsússzon cukorbetegségbe.
Milyen sok múlhat néhány vizsgálaton!
Milyen tünetek utalhatnak IR-re?
Kialakulásának okai
Vizsgálati módszerek
Cukor terheléses vizsgálat: éhgyomorral el kell fogyasztani 75 g vízben feloldott szőlőcukrot, előtte, majd utána 60, 120 perccel vett vérminta inzulinszintjét mérik. Ennek eredményeként az orvos két grafikont kap: az egyik a cukorszintet, a másik az inzulinszintet mutatja. Ebből állapítják meg a HOMA-indexet, ha ennek az értéke 2 felett van, akkor az IR hajlamra mutat, de ha az érték meghaladja a 4-et, már inzulinrezisztenciáról van szó. Ez az egyik leggyakoribb diagnosztizáló módszer.
Kezelési lehetőségek
Három pilléren nyugszik a terápia:
Az IR gyógyulási esélyei
Megfelelő kezelés, azaz életmódváltás esetén kifejezetten jók, ám a hajlam ebben az esetben is megmarad.
A betegség elején türelmesnek kell lenni, javulás csak akkor várható, ha valaki hosszú távon, legalább fél-egy éven keresztül betartja az étrendi előírásokat, és rendszeresen mozog. Ezek elmulasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
A megelőzésnek, az egészséges életmódnak hihetetlen nagy szerepe van, különösen akkor, ha valakinek a családjában már előfordult IR vagy cukorbetegség. Javasolt a cukorfogyasztás minimalizálása, kerülése, a fehér liszt, fehér kenyér barnára cserélése, sok zöldség, gyümölcs fogyasztása és a rendszeres testmozgás.
Ha magadra ismersz a tünetek alapján, javaslom minél előbb fordulj orvoshoz, kérd a speciális vizsgálatokat, és válts egészséges táplálkozásra, rendszeres mozgással kiegészítve.
Ne feledd, csak Te vigyázhatsz az egészségedre!
A november hónap a Balance diétánál a cukorbetegek és IR-esek hónapja! Minden diétás tanácsadás árából 10% kedvezményt kapnak! Ha van ilyen rokonod, ismerősöd, akkor mondd el neki ezt az akciót, ezzel segítheted a gyógyulását!
Nem tudsz lefogyni?
Megmondom hol rontod el!
A világ egyik legnagyobb üzlete a fogyókúra. Ki ne ismerne legalább egy embert a környezetében, aki ne szeretne néhány kilótól megszabadulni? Az interneten is rengeteg cikk, blog bejegyzés, tudományos értekezés, fórumok, csoportok találhatók, melyek e témára építenek. Bizony nagyon nehéz eligazodni ebben az információ áradatban. Nem jó módszerek választása után sokan keresnek meg azzal, hogy akárhogy is próbálják, nem mozdul a mérleg nyelve lefele.
Ha Te is ebben a cipőben jársz, akkor mutatok Neked néhány tipikus hibát, ami hátráltatja a fogyást!
Naponta csak kétszer eszem, mégsem fogyok!
Hát éppen ez az! Fogyókúra alatt kiemelkedő fontossággal bír a napi ötszöri, kis mennyiségű étkezés, így elkerülhető a zsírraktározás. A kétszeri táplálkozás során a szervezet hosszú órákig nem kap tápanyagot, ezzel fokozott raktározásra kényszerítjük. Az öt étkezés közül a reggeli abszolút kihagyhatatlan. Felpörgeti az anyagcserét, és elejét veszi a délelőtti éhségrohamnak.
Egyél nyugodtan ötször keveset, nem fogsz ettől hízni!
Keveset eszem egyszerre, mégsem fogyok!
Tipikus egész nap evő! Ezek az emberek napi 3-5 alkalommal étkeznek, csak azt felejtik el, hogy mellette mennyit „csipegetnek”. Elmondhatjuk, hogy ők egyszer esznek naponta, de az reggeltől estig tart! Ilyenkor szoktam kérni ezektől a pácienseimtől hogy pár hétig vezessenek étkezési naplót, amelyben minden falatkát írjanak le. Na, ilyenkor szokott lenni ám a nagy csodálkozás, „Én tényleg ennyit eszem?!” Igen, fontos lépés a szembesítés.
Ha úgy érzed keveset eszel, de a mérleg mindig ugyanazt mutatja, akkor vezess 3 héten át étkezési naplót. Lehet, hogy nagyon meg fogsz lepődni az eredményen!
Nem is nassolok semmit, csak gyümölcsöt rágcsálok ha megéhezem!
A gyümölcsökről sokan azt hiszik, hogy bármennyit lehet belőlük enni, mert nagyon egészségesek. Valóban azok, de hizlalnak is. Néhány gyümölcs jelentős energiaforrás lehet pl: banán, szőlő, nagyon érett barack, szilva, aszalt gyümölcsök.
tehát a gyümölcsökkel csak óvatosan!
Alig eszem szénhidrátot, mégsem úgy fogyok, mint szeretném!
Mostanában sajnos divat kevés szénhidrátot enni! Ez egy eléggé rossz taktika! A szénhidrát olyan a szervezetnek, mint az autónak a benzin, ez a legfőbb energiaforrásunk. Ha nem eszünk eleget belőlük, akkor csökkenhet az energiaszintünk, fáradékonyak leszünk, fejfájás, rossz kedv, depresszió, koncentrációs zavarok, fizikai, szellemi teljesítőképesség csökkenése alakul ki.
Általában a kevés szénhidrát bevitele alacsony kalóriatartalommal is párosul, ami a szervezetet védekezésre készteti, ezért lejjebb állítja az alapanyagcserét, ami a fogyás csökkenését, esetleg leállását eredményezheti!
Fogyókúra alatt kerüld az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételeket (cukor, méz, fehér liszt, fehér kenyér, fehér rizs, burgonya). Ezzel szemben kötelező fogyasztani az összetett szénhidrátot (zöldség, gyümölcs, barna liszt, barna kenyér, barna rizs, bulgur, köles, hajdina stb.)!
Nem eszem cukrot, mégsem fogyok!
Lehetséges, hogy nem jó cukorpótlót választottál! A cukor helyettesítésére lehetőleg kalóriamentes termékeket ajánlok. Nem tanácsos fogyókúrában mézet, barna cukrot, nádcukrot, fruktózt, kókuszvirágcukrot, agave, juhar szirupot fogyasztani. Okosabb választás a nulla kalóriás termékek fogyasztása pl: eitrit, stevia, negyedannyi ugyanannyi cukor.
Egész nap tartom a diétát, de késő este kell ennem valamit!
Ez csak egy rossz szokás, ami tudatossággal elhagyható. Általában az esti órákban, mikor már nincs semmi dolgunk, TV nézés, internetezés váltja ki ezt az érzést, mely nem valódi éhségérzet, hanem kívánósság. Ilyenkor ne rögtön az édesség vagy sós rágcsák felé nyúlj, hanem igyál egy nagy pohár vizet. Ha még ezek után is ennél valamit, akkor inkább készíts egy joghurtos mártogatóst és uborka, sárgarépa, zeller hasábokkal csillapítsd az ehetnékedet!
Magadra ismertél valamelyik pontban? Ha igen, változtass a szokásaidon a javaslataim alapján! Ha egyik sem igaz rád, akkor célszerű lenne felkeresni egy szakembert az okok felderítéséért.
Hidd el, mindenkinél meg lehet találni a hatásos fogyókúrát!
Az életmódváltók „tízparancsolata”
Kedves olvasó!
Megszületett az elhatározásod: - Igen! Életmódot váltok holnaptól!
Na, eddig sokan eljutnak, általában mindenkiben megfogalmazódik ez az elhatározás az életében legalább egyszer, és itt be is fejeződik a folyamat. A holnap sosem jön el. Ismerős?
Ezzel a bejegyzéssel segítséget nyújtok neked, hogy ne így történjen, hanem valóban sikeres legyen az életmódváltásod!
1. parancsolat:
Ne holnap, hanem most kezd el! Nem célszerű halogatni, ugorjunk fejest az életmódváltásba, és hajrá!
2. parancsolat:
Készíts egy tervet, hogy mit kell változtatni az életedben. Miként tud beépülni a napi ritmusodba az új étkezési rended, a rendszeres mozgás, a magadra figyelés. Egy kész tervet egyszerűbb betartani, mint légbőlkapott ötleteket!
3. patrancsolat:
Legyél fontos a magad számára!
Általában a nők, anyukák a fontossági sor végén kullognak, előbb legyen rendben a gyerek, a párom, a munka, a lakás stb., s a végén szerepel saját maga. Kicsit helyezd előrébb magad ebben a sorban az életmódváltás során! Legyél fontos önmagadnak, kell az „én” idő! Légy harmóniában önmagaddal!
4. parancsolat:
Térj át a napi ötszöri étkezésre!
Három főétkezés- reggeli, ebéd, vacsora- és közte két kisétkezés- tízórai, uzsonna- a legoptimálisabb elosztás. Reggeli nélkül ne indítsd a napod! Felpörgeti az anyagcserét, és üzemanyagot biztosít a délelőttre. Egészséges reggelit választasz, ha barna kenyeret eszel sovány hússal, sajttal, zöldségfélével, de nagyon megfelel a zabkása, müzli tejjel, gyümölccsel is! A tízórai legyen 15-20dkg gyümölcs, vagy 1 pohár joghurt, kefir zabpehellyel, chia maggal, zabkorpával kiegészítve! Aztán 12-13 óra körül jöhet az ebéd! Egyél mindig levest! Alacsony energiatartalommal bír, és laktató. A második fogás álljon sovány húsból, halból, főzelékből, salátából, barna rizsből, illetve az étrended változatosságát biztosítják a rakott, töltött zöldségfélék. Tésztát, vagy burgonyát hetente csak egyszer egyél! Uzsonnára szintén választhatsz gyümölcsöt vagy tejterméket. Vacsora pedig legyen teljes kiőrlésű kenyér, sovány hús, felvágott, sajt, tojás, túrókrém, kötelező elem a zöldség, méghozzá minimum 10dkg!
5. parancsolat:
Igyál elég folyadékot!
Naponta minimum 2,5 litert, főként vizet, ásványvizet, teát, frissen facsart zöldség-, és gyümölcsleveket.
6. parancsolat:
Cseréld le a következőket: a fehér lisztet teljes kiőrlésűre (lehet akár zab-, búza-, hajdina-, szezámmag stb. liszt) , a kenyér, péksütemény, tészta szintén teljes kiőrlésű, barna legyen. A fehér rizst helyettesítsd barna rizzsel, illetve jól alkalmazható alternatívái a bulgur, köles, hajdina, árpagyöngy, kuszkusz.
7. parancsolat:
Minden nap egyél meg 30-40dkg zöldség-, és főzelékfélét, ebből minél többet nyersen, és 20dkg gyümölcsöt!
8. parancsolat:
Fő a mértékletesség! Szabj határt az édességfogyasztásnak! Hetente maximum kétszer engedj az édes csábításnak, és az is ebéd után történjen!
9. parancsolat:
Mozogj rendszeresen! Heti 3-szor 1 órás intenzív testmozgás egy sor betegség kialakulásának esélyét csökkenti, kalóriát éget el, stresszűző hatású, és hosszú távon feltölt pozitív energiával!
10.parancsolat:
A BŰN!
Ahhoz, hogy működjön az életmódváltás, kötelező bűnöznöd (persze kizárólag a táplálkozásra gondoltam)! De hetente csak egyszer, viszont akkor amit éppen megkívánsz, az jöhet ésszerű keretek közt. A bűn olyan léleksimogató tud lenni!
+1 parancsolat:
Élj a mában! Próbáld meg letenni kicsit a problémákat. Élvezd és éld meg az élet minden apró örömét; ha megölel a gyermeked, ha valamit sikerül leárazva megvenned, ha a párod megdicsér, ha az eladó rád mosolyog a boltban, a naplementét, az ősz illatát!
Élvezd az életet, mert csodaszép!
Állati vagy növényi tej?
Pro-kontra, vélemény
Munkám során sok emberrel találkozom, azt tapasztalom nagy a bizonytalanság a „tejes” kérdéssel kapcsolatban.
A tudomány mai állása sem egységes ezen a területen, nehéz letenni a voksunkat egyik, vagy másik oldalon, mert mindig jönnek újabb és újabb meggyőzőnek tűnő kutatási eredmények, melyek bizonytalanná tesznek. Sokak számára ismerősen cseng a „tej élet, erő, egészség” szlogen, régebben még a csapból is ez folyt. Aztán jött a brutális mondat: „a tej élet, erő, rák”. Akkor most melyik igaz?- tehetjük fel jogosan a kérdést.
Igen, van pozitív és negatív hatása is a tejfogyasztásnak, nézzük ezeket!
Tejfogyasztás előnyei:
A tej az egyik legjobb kalciumforrás. Egy átlagos felnőtt napi kalciumigénye 600mg, a gyermekeké 800-1200mg, várandós anyáké 1200mg. A 100 g tejtermékekben mennyi kalcium van?
100 ml zsíros tej |
120 mg |
A táblázatból kiderül, hogy a kalciumigényünk kielégítéséhez napi fél liter tejet, vagy 5dl joghurtot, kefirt, 0,5kg túrót, vagy 10-15dkg sajtot el kell fogyasztani. Lássuk be, ezek jelentős mennyiségek! Nem fontos ennyi tejet inni, vagy fél liter joghurtot magunkba erőltetni. Célszerű a „mindenből egy kicsit” elvet szem előtt tartva táplálkozni.
A tej gazdag A-, B-, D-vitaminban, jódban, provitaminokban, foszforban, a laktoferrin tartalmánál fogva segít a vasfelszívódásban, antioxidáns és antikarcinogén hatású, kazein fehérjéje pedig akadályozza a pathogén (betegségeket előidéző) baktériumok bélfalhoz tapadását.
Kiemelkedően magas a tej élvezeti értéke, ha körültekintően választottunk, akkor harmonikus ízélménnyel, selymes állaggal találjuk szemben magunkat. Igazán fontos a megfelelő beszerzési hely kiválasztása. A házi tej, tejtermékek, amelyet természetesen, egészséges körülmények között tartott tehén ad, pozitív hatással van a szervezetünkre.
Az érem másik oldala, negatív hatások:
Hangsúlyozom, ezek nem kész tények, bizonyos kutatások eredményei, melyek megkérdőjelezhetők, de a teljesség kedvéért meg kell említenem, mint lehetséges tényeket.
A nagymennyiségű tej fogyasztása előidézhet prosztata-, emlődaganatot, gyulladásfokozó hatású, növelheti a korai pubertás, diabetes, acne kialakulásának esélyét. Még egyszer kiemelném, ezek csakis nagy mennyiségű tej rendszeres fogyasztására, és feltevőlegesen értendők.
A fermentált tejtermékek (joghurt, kefir, sajt, túró) ilyen hatással nem rendelkeznek.
Nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről sem, hogy a tej, tejtermékek hatása függ attól is, hogy mivel együtt fogyasztjuk azokat. Eszerint módosulhat a kutatások eredménye is, és téves következtetést vonhatunk le! A vastagbéldaganat kialakulását elősegítik a füstölt termékek is, ha tejjel együtt fogyasztjuk, akkor melyikről állítjuk teljes bizonyossággal, hogy vastagbélrákot okoz?
Nem egyszerű kérdések ezek!
Vannak, akik nem tudják megfelelően megemészteni a tejet, vagy allergiás reakciót vált ki annak valamelyik alkotója, természetesen nekik a növényi tejeket, termékeket javasolnám.
Én a tejfogyasztás pártján állok, de hozzá kell tennem, hogy elengedhetetlen a körültekintő választás. Ha lehetőségünk van rá, bátran vásároljunk házi tejet, joghurtot, sajtot, túrót!
Bolti beszerzés esetén jó tudni, hogy a tej közé becsempésznek a polcokra úgynevezett reggeli italokat, melyek csomagolása megtévesztően hasonlít a dobozos tejekére, viszont azok teljesen „kisemmizett” változatai, értéktelen beltartalommal. Az UHT tej sem a legjobb választás, mert az ultra magas hőmérsékleten kezelt teremékek vitamintartalma jelentősen alacsonyabb.
Tejtermékek vásárlásánál figyeljünk azok zsírtartalmára! A light termékek kevesebb zsírt tartalmaznak, ezért ezek fogyasztása javasolt. Főként igaz ez a sajtokra. A Trappista, amit általában vásárolunk, 45%-os zsírtartalommal bír, kb. ennyi van egy füstölt szalámiban is. Ugye nem is gondolnánk, hiszen csak egy sajt?
Véleményem szerint a tejnek helye van az egészséges táplálkozásban. A hangsúly a mennyiségen van, ne essünk túlzásokba a fogyasztásukkal! Lehetőség szerint alacsonyabb zsírtartalmú, jobb minőségű termékeket, változatos formában illesszünk be az étrendünkbe!
Annak, akinek nincs tejallergiája, laktóz érzékenysége, vagy olyan betegsége, melyre negatív hatással van a tej, bátran ajánlom a tej, tejtermékek napi fogyasztását, alapozzuk meg a csontjaink hosszú távú egészségét!
Cukrot ne, akkor mit?
Gyakran felteszik nekem ezt a kérdést, és nem is mindig könnyű a válasz erre. Attól függ, hogy ki miben hisz, mennyire egészségtudatosan táplálkozik. Véleményem szerint a cukrot azért nem kell kikiáltani főbűnösnek! Lehet fogyasztani, de a hangsúly a mértéken van. Heti 1-2 alkalomnál többször ne fogyasszunk cukros édességeket, süteményeket, és ha módunk van rá, kerüljük a cukrozott szomjoltókat. Bizonyos betegségekben (cukorbetegség, inzulin rezisztencia), illetve fogyókúrában a cukor kerüljön ki az étrendünkből. És akkor máris újra ott vagyunk az elején, de akkor mit?
Legelőször is tisztázzuk, hogy két nagy csoportja van az édesítőszereknek: mesterséges és természetes édesítők. Először vegyük górcső alá a mesterséges vonalat: szintetikus úton előállított szerves vegyületek. 4 típusa van kereskedelmi forgalomban; a ciklamát, az aszpartam, az acaszulfám-K és a szacharin. Különböző mértékben édesítenek, nem mindegyik fajtájuk hőstabil, és van amelyik mellékízzel rendelkezik- ezek a szempontok határozzák meg a felhasználhatóságukat. Vásárlás előtt célszerű a termékek összetevőjéről tájékozódni és a felhasználás célja- készétel, ital édesítése, főzésre, sütésre használnánk- figyelembe vételével választani.
Melyik milyen tulajdonsággal bír?
Szacharin: nulla kalóriás édesítőszer, amely a cukornál 300-600-szor jobban édesít, tehát nagyon csekély mennyiség kell belőle. Hő hatására csökken az édesítőereje, negatív hatása a fémes mellékíz. Régebben sokkal nagyobb népszerűségnek örvendhetett, ma már a jobb minőségű társai kezdik kiszorítani a piacról. Állatkísérletekben beigazolódott, hogy hólyagrákot okozhat, de emberen nem sikerült ezt a tényt bizonyítani. A várandós édesanyák figyelmét azért felhívnám arra, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva magzatkárosító hatású lehet! Az élelmiszerekhez adalékanyag formájában hozzáadhatják, ilyenkor E 954 álnéven bújik meg az összetevők listáján.Hazánkban a napi megengedett beviteli mennyisége, ami nem okoz egészségkárosodást: 2,5mg/testsúlykilogramm.
Ciklamát: 35-50-szer édesebb a cukornál, nagy koncentrációban utóíze lehet. 1969-ben Amerikában betiltották a forgalmazását daganatkeltő mivolta miatt (csak állatokban igazolták), a világ 50 országában (hazánkban is) engedélyezett a használata. Az EU-ban megengedett napi beviteli mennyiség 7mg/testsúlykilogramm. A csomagoláson E952 néven tüntetik fel, leggyakrabban üdítőitalokban található meg, főzésre, sütésre használható, mivel hőstabil. Ciklamát tartalmú a Süssina édesítrőszer.
Aszpartam: talán a legnagyobb port az aszpartam kavarta a társai közül. Nagyon sok vizsgálatot végeztek a hatásaival kapcsolatban, de a mai napig nem dőlt el a vita egyik oldal javára sem. Rengeteg érv és ellenérv található a felhasználását illetően. Én erre csak egy közhellyel válaszolnék: nem zörög a haraszt…….
De térjünk át a puszta tényekre: az aszpartam mellékíz mentes, az édesítőereje 200-szor nagyobb a cukorénál, szinte teljesen kalória-, és szénhidrátmentes édesítőszer, nem hőstabil, a száma az élelmiszerekben: E 951.
Aceszulfám-K: kalória-, és szénhidrátmentes édesítőszer, ami a cukornál 200-szor erősebben édesít, ami hőkezelés hatására sem vész el. Semmilyen egészségkárosító hatást nem mutattak ki ellene. A napi megengedett bevitele 9mg/testsúlykilogramm, a száma E 950.
Természetes édesítőszerek:
Ebbe a csoportba tartozik a kristálycukor is, de most inkább a helyettesítését járjuk körbe! A természetes édesítők minden tagja hőstabil, bátran lehet velük főzni, sütni.
Méz: nagyon magas az energia-, és szénhidrát tartalma, ez alapján bizonyos betegségek (cukorbetegség, inzulinrezisztencia), illetve fogyókúra esetén ugyanaz a megítélése, mint a cukornak, tehát nem alkalmazható. Pozitívumként meg kell említeni, hogy közel 190 féle tápanyagot tartalmaz: 33 különböző ásványi anyagot, 11 vitamint, 19 aminosavat, és sokfajta enzimtalálható benne. Vitathatatlan az egészséges mivolta, helye van az egészséges táplálkozásban.
Xyilit: más néven nyírfacukor. Nagyon elterjedt a használata, főként a fogyókúrázó, cukorbeteg emberek étrendjének részévé vált. Egy tévhitet hadd oszlassak el! Nem energia- és szénhidrátmentes!
A cukor kalóriatartalmának 60%-át, szénhidráttartalmának pedig 25%-át produkálja! Mindenki ennek ismeretében alkalmazza! Én úgy gondolom, hogy a szénhidrátszegény étrendben optimálisabb az olyan édesítőszer választása, amely energia és szénhidráttartalma nulla.
Lúgosító hatása van, ezért a Candida diétába remekül beilleszthető.
A cukorral azonos mennyiségben kell adagolni a nyírfacukrot, de annak, aki még nem próbálta ki, óvatosságra hívnám fel a figyelmét, mert sok embernél hasi puffadást, görcsöket, sőt még hasmenést is okozhat. Én egyszer próbáltam ki, egy pohár xylittel édesített teát ittam meg, ami 1 napos bérletet biztosított nekem a mellékhelyiségbe.
Tehát csak óvatosan a kipróbálásnál!
Stevia: a jázminpakóca növény leveleiből kivont édesítőszer, a cukornál 300-szor jobban édesít, igen kis mennyiség kell belőle. Véleményem szerint brutál mellékíze van, de valaki szerint nincs. Sokféle formában megvásárolható: tabletta, folyadék, por.
Eritrit, vagy eritriol: természetes úton keletkező cukoralkohol, amelyet a cukor erjesztésével állítanak elő. Nincs energia-, és felszívódó szénhidráttartalma, illetve nem okoz puffadást, hasmenést sem. Utóíze elhanyagolható, hátránya, hogy a cukor édesítő erejének csak a 70%-át produkálja, tehát több kell belőle, nem utolsó sorban az ára elég magas.
Van egy „spórolósabb” ötletem; a negyedannyi ugyanannyi édesítőszer! Igen, ez a neve! Ebben a termékben a 2 összetevő az eritrit és a stevia, melyben mindegyiknek a pozitív oldala domborodik elő. Tehát az eritrit édesítő erejét felhúzza a stevia, a stevia mellékízét pedig elnyomja az eritrit. Ezáltal létrejött egy mellékízmentes, erősen édesítő termék. Mint a neve is elárulja, csupán negyed annyi mennyiségre van belőle szükség, mint a kristálycukorból. Ár érték arányban erre a termékre teszem le a voksomat. Ezt használom mindenre: főzésre, sütésre, lekvárokba, teába, limonádéba, bodza szörpbe, szóval tényleg mindenbe jól alkalmazható!
Egy esetben nem javasolt a használata: mikor nem csak az édesítés a fontos, hanem a térfogat is, jelen esetben a piskóta sütése. Próbáltam már negyedannyi ugyanannyi cukorral piskótát sütni, de az eredmény egy kis lapos, töppedt valami lett, amit nem igazán neveztem volna piskótának. Hogy ezt kikerüljük, ilyenkor optimális az eritritet bevetni, biztos lesz a siker!
Fruktóz, azaz gyümölcscukor: a diabetikus termékek nagy részét ezzel édesítik, mivel lassan emeli meg a vércukorszintet. Ellenben a kalóriatartalma megegyezik a kristálycukoréval, ezért az elhízott cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak nem ajánlott.
Nádcukor, barna cukor: semmilyen szempontból nem jobb, mint a kristálycukor, alaptalanul pozitív tulajdonságokkal ruházták fel. Sajnos az élelmiszeripar áldozatai vagyunk ezen a téren is, mivel a sima répacukrot színezik melasszal, ezáltal barna színű lesz, és eladják, mint nádcukrot és még az ára is jóval magasabb.
Agave szirup, kókuszvirág cukor: a divat diétáknak, a jó marketing stratégiáknak köszönhetően igen elterjedt cukorpótlók az egészséges életmód hívei, a cukorbetegek, IR-esek, és a fogyókúrázok körében. Tényleg jó? A válaszom NEM! A fruktóz kategóriája, hiszen nagyrészt azt is tartalmazzák, magas az energia-, és szénhidráttartalma. Nem jó választás olyan étrendben, ahol fontos a szénhidrát- és energiabevitel csökkentése.
Miután végigvettük az érveket, ellenérveket a legelterjedtebb édesítőszerekről, mindenki válasszon belátása, hite szerint. De hangsúlyozom, hogy gyerekeknél ne alkalmazzuk a mesterséges édesítőszereket!
Aki kicsit is odafigyel az egészségére, annak a természetes édesítők valamelyikét ajánlom. Én minden körülmények között a negyedannyi ugyanannyi cukrot és az eritritet használom!
Ha tetszett az írásom, nézz körül a honlapomon, további érdekességeket találsz!
Hamarosan új, izgalmas témával várlak, de az most legyen még meglepetés! Számítok Rád, nézz be hozzám ismételten!
Boldog, napsütéses hetet Neked!
5+1 egészségesnek hitt étel - íme a valóság!
Nagy örömömre szolgál azt látnom, hogy egyre többen próbálnak egészségesen táplálkozni. Ezen az úton elindulni nehéz, nem kis kihívásokkal teli feladat! Sokan a barátnőtől, szomszédasszonytól, médiában elhangzottakból, illetve az interneten olvasottakból próbálnak tájékozódni, életmódot váltani. Az internet jó választás, csak telis tele van fals információkkal. Sok ember magát táplálkozási szakembernek hiszi, és cikkeket publikál különösebb utánajárás és tudományos háttér nélkül, ezért igencsak szelektálni kell az interneten keringő információhalmazból. Ebben nyújtok most egy kis segítséget!
Sok háziasszony kedvence, mert egy fárasztó munkanap után hamar elkészíthető, ráadásul a gyerekek is nagyrészt szeretik, meg ugye a csapból is az folyik, hogy több halat kellene enni. Valóban igaz, hogy a tengeri halak húsa gazdag fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, illetve fő erénye a kiemelkedően magas omega-3 zsírsavtartalma. A halrudacskák zöme nem a jó minőségű halfiléből, hanem a „hulladék” halhúsból, különböző ipari eljárásokkal készül. Ezen felül nem kis mennyiségű adalékanyag, mesterséges színezék, ízfokozó található bennük. Aki már készített otthon valódi rántott halat, az tudja, hogy milyen színbeli különbség van az igazi rántott hal és a halrudacska közt. Az otthon készített bundája szép aranybarna, míg a bolti változata gyakran bizarr narancssárgás. Tudom, hogy egy anya életében fontos tényező, hogy az ételek készítésére minél kevesebb időt kelljen fordítania, de hiszem, hogy hosszú távon kifizetődőbb kicsit több időt a konyhában tölteni, és valóban egészséges ételeket készíteni.
Tipikus példája a „nem minden arany ami fénylik” kategóriának. Az olcsóbb árkategóriájú „olívaolajak” csak az olívaolaj gyártás melléktermékei. Három módon nyerik az olívaolajat. A legjobb minőségűt, az extraszűz változatát mechanikai sajtolással nyerik ki, ez a legértékesebb formája mindközül. Az ebből visszamaradt olíva-olajpogácsából hőkezeléssel állítják elő a szűz olívaolajat, ez még elfogadható minőséget képvisel, és a dolgok legalja, a maradék termékből vegyi úton nyerik ki azt a maradék kis mennyiségű olajat. Na, az ilyen termékek fogyasztásával persze a vegyszereket is megesszük, tehát kevésbé egészségesek. Érdemes körültekintően választani! Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a 1890Ft/liter árkategóriájú olívaolaj annyira minőségi lenne, de komolyan! Ha valaki kicsit is figyel a lehetőleg vegyszermentes étkezésre, az inkább drágább, valóban extraszűz terméket vásároljon!
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a müzli szeletek szuper egészségesek. Valóban vannak benne egészséges alkotórészek (zabpehely), de ezek általában kis mennyiségben fellelhetők, ellenben rengeteg cukor, szorbit, maltodextrin, növényi zsír, glükóz-fruktóz szirup és még sorolhatnám sokáig mi minden van bennük. Tudom, tudom a gyerekek szeretik, jó hírtelen éhségcsillapításra. Ha ritkán fogyasztjuk, nincs is vele annyi bajom, de ha van egy kis időnk, otthon készíthetünk egészségesebb müzli szeletet. Mutatok egy gyors, finom változatot:
Hozzávalók:
- 4 dl zabpehely
- 2 alma
- 1 nagy marék dió, vagymandula, mogyoró, kesudió, de lehet vegyesen is
- 1 dl mazsola
- 6-7 szem aszalt szilva
- 2 evőkanál mag (lenmag, szotyi, tökmag, szezámmag tetszőlegesen)
- 1 evőkanál méz
- 0,5 dl víz
- tetszés szerint fahéj, őrölt szegfűszeg, gyömbér
Elkészítés:
Az almákat héjával együtt felkockázzuk, és összeturmixoljuk az aszalt gyümölcsök felével, diófélék felével, vízzel. Nem kell teljesen pépes állagúra, jó ha maradnak benne darabok is. A maradék dióféléket, aszalt gyümiket vágjuk durvára, majd hozzákeverjük a turmixolt masszához és a többi megmaradt hozzávalóhoz. Kicsit hagyjuk pihenni, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe belelapogatjuk egyenletes vastagságban. 170 fokra előmelegített sütőben sütjük 20-25 percig. Ha kihűlt tetszőleges formájúra vágjuk. Ugye milyen hamar elkészíthető?
Amit sokszor hallunk, azt egy idő után el is hisszük. A reklámban pedig ezerszer elmondják, hogy ez a termék ilyen jó, meg olyan jó, hogy ettől már tényleg egészségesnek gondoljuk. Nézzük a csomagoláson lévő összetevőket!
Összetevők listája:zabpehely 38%, cukor, teljes kiőrlésű búzaliszt 22%, növényi olaj, glukóz-fruktóz szirup, étkezési só, térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), nádmelasz.
Az első összetevő láttán akár örülhetnénk is. De ha tovább olvassuk, már szembesülünk egy nagyarányú cukor-, zsírtartalommal és adalékanyagokkal. Nem a legegészségtelenebb élelmiszer, amivel valaha találkoztam. Azért soroltam ebbe a csoportba, mert a praxisom során sokszor szembesülök azzal, hogy a pácienseim nyugodt szívvel fogyasztják- még a cukorbetegek is- mivel a zab egészséges, és ez a termék abból készült.
A joghurt a kiegyensúlyozott táplálkozás része. Magas a kalciumtartalma, sok fehérjét, vitamint tartalmaz, ez vitathatatlan! A natúr változatával nincs is semmi baj, tökéletes választás. De! A bolti gyümölcsjoghurtok negatívumaként említhető a töménytelen mennyiségű cukor, adalékanyag, ízfokozó és az alacsony gyümölcstartalom, ha egyáltalán van benne! Az egyik népszerű márka málnás joghurtja a legjobb példa erre. Ha kibontod mit mondasz? „De jó, biztosan sok benne a málna mert rengeteg mag van benne.” És pont a lényegre tapintottál, CSAK MAG VAN, gyümölcshús semmi!!!!!!!!!!!
Hogy is kell ezt elképzelni? A gyümölcsfeldolgozók a málna húsát lefejtik a magról, nekik a mag értéktelen hulladék, de a joghurtgyártók felvásárolják, beleteszik a joghurtba aromák és egyéb adalékanyagok kíséretében, és láss csodát, kész is van a gyümölcsben „gazdag” termékük. Persze vannak igazi gyümölcsöt tartalmazó joghurtok is, de sajnos ebből van a kevesebb!
Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor otthon készítsünk natúr joghurtból, mézből és bármilyen gyümölcsből valódi gyümölcsjoghurtot. Sokkal finomabb!
+1. KÓKUSZZSÍR VAGY KÓKUSZOLAJ:
Talán erről kering a legtöbb tévhit. Ahhoz, hogy érthető legyen az érvelésem, pár alapfogalmat tisztáznunk kell!
A zsiradékoknak két nagy csoportja van: az állati és a növényi eredetű. Az előbbi telített zsírsavakban bővelkedik, aminek hosszú távú fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ide tartozik a sertészsír, de baromfizsír is. A növényi eredetű zsiradékok, vagyis az olajak telítetlen zsírsavak gazdag forrásai, amik védenek a szív-, érrendszeri, daganatos stb. betegségekkel szemben, tehát pozitív hatással vannak a szervezetünkre. A kókuszzsír, másnéven kókuszolaj növényi eredetű, ebből arra a következtetésre juthatnánk, hogy nagyon egészséges. De bizony ez a zsiradék a kakukktojás! Kizárólag az állati zsiradékokra jellemző telített zsírsavakat tartalmazza! Hosszú távú fogyasztása a fent említett betegségeket idézhetik elő. Ebből az aspektusból nézve nem is olyan egészséges, ugye?
A kókuszzsír javára legyen írva, az olajokkal szemben, hogy a magas hőfokon, hosszú ideig tartó hőkezelést jobban bírja, magyarul kevésbé ég meg egy rántott hús, sült hús készítése során, ezáltal kevesebb rákkeltő anyag keletkezik, hozzáteszem ez mind igaz az állati eredetű zsírokra is. De a rövidebb ideig tartó, alacsonyabb hőfokú sütéshez, főzéshez kizárólag olajat javasolnék.
Végigolvasva ezen hat élelmiszerről a tényeket, érveket, ellenérveket remélhetőleg sok olvasóm gonolkodóba esett, és körültekintően vásárol. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet jóízűen megenni egy boltban vásárolt müzli szeletet, zabkekszet, gyümölcsjoghurtot, vagy sütni, főzni olcsóbb olívaolajjal, kókuszzsírral, de ha lehet, akkor inkább az egészségesebb altarnatívákat válasszuk. Írásommal arra akartam rávilágítani, hogy a reklámok, a média és az internet világa gyakran manipulál minket. Jó körültekintőnek lenni, és tartsuk szem előtt:
„NEM MINDEN ARANY, AMI FÉNYLIK!”
Ha tetszett a cikkem, akkor nézz be hozzám a jövő héten is, akkor az édesítőszerekről írok!
Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
szerintem a vízfogyasztás mindennek az alapja, hatással van az összes folyamatra a szervezetünkben. Ha keveset iszunk, akkor az sokat ronthat az egészségi állapotunkon, de az elégséges a folyadékpótlás, rövid idő alatt pozitív változásokat eredményezhet. A víz fontos minden élethelyzetben, legyen szó akár egészséges életmódról, fogyókúráról, cukorbetegségről, szív- és érrendszeri-, vesebetegségről és még sorolhatnám sokáig.
Nézzük a folyadékfogyasztás tudományos oldalát!
Testünk 60-70%-a víz, mely kiemelkedő fontossággal bír szervezetünk működésében, biztosítja a vérkeringést, az állandó belső hőmérsékletet, eleme a hőháztartásnak, ízületi folyadékoknak, sejteknek.
Testünk optimális működésének elengedhetetlen feltétele a folyadékbevitel és leadás egyensúlya.
Tudta Ön, hogy elég csupán 2 %-os folyadékvesztés ahhoz, hogy ne érezzük jól magunkat? Egy 70 kg-os ember esetén ez azt jelenti, hogy egy literrel kevesebb víz fogyasztása, vagy egy liter folyadék pótlás nélküli elvesztése már jelentős közérzetromlást vált ki.
Vízháztartásunk nagyon szigorúan szabályozott, szűk keretek között mozoghat. Napi ingadozása nem lépheti túl a test víztartalmának egy százalékát, ami annyit jelent, hogy egy normál testtömegű, egészséges felnőttre vetítve ez az 1% csupán 250-500ml mennyiséget képvisel.
Mi történik folyadékvesztéskor?
Az első lépésben bekapcsol testünk jelzőrendszere, melynek következményeként szomjasak leszünk, mellyel párhuzamosan a vesénk visszatartja a szervezetünkben lévő folyadékot, csökken a vizeletkiválasztás mennyisége. A legtöbb ember válaszreakciója erre, hogy pótolja a folyadékmennyiséget, vagyis iszik. Ha ez nem történik meg, csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség, megjelenik a fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, fáradtság. Súlyosabb folyadékhiány a keringés összeomlásához, akár halálhoz is vezethet.
Tudta Ön, hogy csak 3 napig bírjuk ki víz nélkül?
A szervezet dehidratációjának (kiszáradásának) következményei:
Mikor igyunk?
A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, de ne várjunk sosem addig, míg szomjasak leszünk, mert addigra már régen innunk kellet volna, hiszen testünk viszonylag későn jelzi, hogy folyadékhiány lépett fel.
Tudatosan alakítsuk ki ivási szokásainkat, míg felépül egy rutinná váló rendszer a napi folyadékpótlásra. Addig is kössük valamihez az ivást pl: minden reggel ébredés után, munkahelyre érkezéskor, 10 órási szünetben, ebéd előtt, 2 órási pihenőben, munkahelyről induláskor, hazaérkezéskor, vacsora előtt, lefekvés előtt.
Ezzel térjünk is át a következő sarkalatos kérdésre!
Mennyi az annyi?
Azaz, mennyit is igyunk egy nap? Legegyszerűbb számolási móddal meghatározva 10 testtömegkilógrammonként 4dl folyadék bevitelére van szükségünk. Egy 70kg-os ember 28dl vizet pótoljon naponta.
Pontosítsunk egy kicsit!
Korcsoportonként a napi mennyiségek a következőképp alakulnak:
Persze ezek az adatok csak irányadóak és egészséges emberekre vonatkoznak, nagyon sok minden módosíthat a szükségleti értékeken (extrém meleg, fizikai munkavégzés, sportolás, betegségek, de akár a sóbevitel is). Legfontosabb, hogy legalább annyi folyadékot pótoljunk, mint amannyit veszítünk!
A napi folyadékvesztésünk összetevői:
Ennek összege pont 2500ml, tehát legalább ennyi folyadékot kell egy egészséges felnőttnek fogyasztania.
Számításba kell vennünk, hogy a szervezetünk is állít elő vizet az oxidációs folyamatok részeként, melynek napi mennyisége kb. 300ml.
Mikor kell többet inni?
Sportolás esetén egyértelműen. Előtte 1 órával mindenképpen ajánlott egy pohár víz fogyasztása, illetve a mozgás ideje alatt is kortyonként. Óvakodjunk az egyszerre nagyobb mennyiségű víz ivásától, mert kellemetlen tüneteket, émelygést okozhat sportolás alatt. Ha 30 percet meghaladó az intenzív testedzés ideje, akkor már gondoskodnunk kell az ásványi anyagok pótlásáról is, erre legalkalmasabbak a sportitalok. A fizikai aktivitás abbahagyása után sem szabad elfeledkezni a folyadék pótlásáról, akár 0,5-1 liter víz fogyasztására is szükség lehet rövid időn belül.
Kiemelten fontos gondoskodni a gyermekek és az idősek megfelelő folyadékfogyasztásáról. Ők még nem, vagy már nincsenek tisztában ennek fontosságával, ezen belül hamarabb felborul a folyadékháztartásuk, főként melegben, lázas, hányással, hasmenéssel társuló betegségekben.
Figyeljünk rájuk!
Mit igyunk?
Mindenképpen a legegészségesebb a víz, a cukormentes, szénsavmentes szomjoltók!
Sokan kételkednek az ásványvizek egészséges mivoltában, környezetvédők a palackozás ellen tiltakoznak, mások szerint a csapvíz tele van egészségtelen alkotórészekkel. Mindennek megvan az előnye és a hátránya is. A csapvíz lehet szűrt víz, az ásványvizeknél azonban legyünk körültekintőek! Ne ragadjunk le ugyanannál a megszokott márkánál, havonta váltogassuk, mivel minden ásványvíz összetétele más és más! Nem mindig a legolcsóbb a legjobb választás, inkább a jó minőségű vizeket válasszuk, hiszen nap mint nap ezzel tápláljuk testünket!
Kitűnő választások lehetnek a vízen kívül a különböző teák. Akár gyógytea, zöldtea, gyümölcstea. Próbálja ki ízesítés nélkül, a tea eredeti ízét élvezve elfogyasztani. Első alkalommal lehet, hogy nem nyeri el a tetszését, de hamar meg lehet szokni. Így a legegészségesebb. Ha ragaszkodik az ízesítéshez, akkor azt semmiképp sem cukorral tegye! Használjon mézet, természetes édesítőszert (stevia, nyírfacukor, eritrit) és frissen facsart citromlevet!
Egészsége hosszan tartó megőrzése érdekében kerülje a magas cukortartalmú szénsavas üdítőket, szörpöket, gyümölcsleveket, alkoholos italokat! Az alkohol hozzájárul a szervezet dehidratálásához. Sokan azt hiszik, hogy a boltban vásárolt gyümölcslevek egészségesek, pedig jellemzőjük a magas cukor-, és alacsony gyümölcstartalom. Helyettesíthetők otthon facsart gyümölcslevekkel, zöldséglevekkel, turmixokkal, limonádéval.
Ezzel kapcsolatban mesélnék egy történetet!
Pár évvel ezelőtt történt velem, mikor a kisfiam óvodás volt, az egyik kisbarátjánál játszott. Mikor mentem érte, a barátja anyukája nagyra kerekedett szemmel, csodálkozó arccal mesélte, hogy itallal kínálta a fiúkat; elővett mindenfélét, cola-t, rostos gyümölcslevet, szörpöt. Mire az én fiacskám csak ennyit válaszolt: - Köszönöm, én csak vizet szeretnék inni!
Én pedig azon csodálkoztam, hogy anyuka miért így reagált erre a mondatra. Minden csak szoktatás kérdése. Egészen pici gyermekkorban alapozhatjuk meg a helyes folyadékfogyasztási szokásainkat. Higgyék el, a gyerekeknek a legjobb folyadék a víz, nem kellenek az édes ízek!
Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a közösség formáló hatására azért már megissza a fiam az édes „löttyöket” is, de általában megáll egy pohárnál és jöhet a víz!
Nem csak akkor „iszunk”, amikor iszunk!
Vannak ételek, melyeknek magas a folyadéktartalma, ezáltal a folyadékpótlás részévé válnak. Ilyenek a zöldségek, gyümölcsök (90-95%-a is lehet víz). Legtöbb víz a görögdinnyében van, de sokat tartalmaz a narancs, az őszibarack, a szőlő és az alma is. Ebbe a csoportba tartozik a tej és a tejtermékek is. A joghurtra, kefirre is kizárólag ételként tekintünk, pedig jelentős a folyadéktartalmuk.
Praxisom során gyakran hallom ezt a mondatot:
„Nem tudok sokat inni, nem vagyok szomjas, nekem elég fél liter víz is naponta!”
Igen, annak aki keveset iszik, erőszaknak tűnhet, ha sokat kell innia. Bevallom, régen én is ilyen voltam, mindig délután kaptam észbe, hogy keveset ittam, mikor már fájt a fejem. Igazán akkor „tanultam” meg sokat inni, amikor a gyerekeimet szoptattam. Nagyon féltem, hogy nem lesz elég tejem, ezért inkább napi 3-4 liter vizet megittam. Aztán annyira megszoktam ezt, hogy így maradtam és tartom ezt a mennyiséget a mai napi is.
Néhány jó tanács a folyadékbevitel növelésére:
Hölgyeim, Uraim! Most akkor álljunk fel és igyunk egy jó nagy pohár vizet!
Egészségükre!